YogaCircle
  • HOME
  • OM MARINA HAUGEN
  • YOGALÆRERKURS 200 TIMER
  • REFERANSER
  • AKTUELT
  • ARTIKLER
  • OM ASHTANGA YOGA
  • OM AYURVEDA
  • OM MINDFULNESS
  • KONTAKT INFO
  • TIMEPLAN
  • YOGAKURS
  • PRISER
  • BØKER OG LINK
  • REDDBARNA SAMARBEID
  • BILDEGALLERI

YOGA for/før JUL!

11/27/2011

2 Comments

 
Ashtanga yoga er en effektiv form for trening, som gir økt kroppsbevissthet, løser opp spenninger, gir styrke, smidighet, energi og et rolig sinn. Ashtanga Yoga bygger på åtte nivåer eller steg. Her vil vi gjerne snakke om to første viktige trinn - etiske regler som
får nytt liv i Juletider. Disse er Yama og Niyama: 
1.
Yama - fem etiske "forbud":
Ahimsa (ikke-vold); Satya  («ærlighet». Ved å leve på forestillinger som vi ikke prøver ut, kan livet hvile på løgner. Dette trinnet handler om å bryte vante mønstre, vaner og forsvarsmekanismer og virkelig undersøke sannheten om oss selv. Hva vi tror på, mener og ikke minst føler. En slik introspeksjon kan vekke onde minner fra barndommen og fortrengte følelser. Det kan smakke bittert, men gir en bedre forståelse og tilgivelse i Julegave); Asteya («ikke-stjele».  Tyvegods trenger ikke alltid være materielle ting. Hva med å stjele tid og energi både fra oss selv og andre? Å være dominerende, og ikke lytte til andre er det en måte å stjele oppmerksomhet? Det er også en måte å ikke respektere andres eiendom og personlige grenser. Behovet for å stjele kommer ofte fra en følelse av ikke å ha nok. Når vi utvider kontakten med oss selv, vil vi oppdage at vi har alt i oss. Hva med å fjerne alle ting som stjeler fra tiden spent sammen med barna: slå av TV, mobiltelefon, lytte til barna, la dem fortelle…); Brahmacharya («ikke seksuelt misbruk». Vi lever i en materialistisk tid, i en sexfiksert kultur. Massemedia overøser oss med underholdning og reklamer som spiller på sex, nytelse og forbruk.  Å hoppe med på denne massesuggesjonen kan gjøre oss overopptatte av sex, og knytte oss stadig mer til troen på at lykken er å tilfredsstille kroppens behov. I Julebordsesongen vær trofast og forsøk å finne «gnist» i din egen partner); Aparigraha («ikke grådighet». Juletider er en god anledning til å reflektere over om vi tar til oss mer enn vi har bruk for. Alt fra å spise for mye, til å fylle huset med materielle eiendeler eller julepakker for å kjøpe oss fri fra dårlig samvittighet er en akkumulering av energi som kan overbelaste oss).  
2.
Niyama - fem etiske "påbud":

Saucha («renhet». Kroppen er sjelens tempel, sies det. Og i så tilfellet må det være rimelig å ta vare på kroppen gjennom renslighet, trening, balansert livsstil og sunn mat. Renhet omfatter også tanker og følelser. Vi kan jobbe med å styre selv hva som slippes inn av sladder og negative opplevelser og har et valg i hva slags tanker vi ønsker å dvele ved og gi energi til.); Santosha («tilfredshet». Å være tilfreds er et valg i å godta det livet gir, og verdsette det. Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det som er livets kunst. Tilfredshet er å hvile i seg selv, ikke legge skylden på verden for at ting ikke går som vi forventer. Det gjelder også å akseptere og respektere din egen kropp og være snillere mot deg selv.); Tapas («varme, disiplin». Det er en oppfordring til å delta i livet og gjøre en helhjertet innsats. Dyrke entusiasme og skape aktivitet som genererer varme.); Swadhyaya («selvobservasjon og studier». Denne prosessen omfatter ikke bare meditasjon, men hvert våkent øyeblikk er en mulighet til å observere hvilke tanker, følelser, impulser, inntrykk, ideer, behov som kontinuerlig strømmer gjennom sinnet. Dette er en aktiv form for selverkjennelse og spesielt i julestria er det godt å finne ro og «mindfulness», gå inn i seg selv så ofte en kan, ikke bare å stresse hvileløst rundt.); Ishwarapranidhana («påminnelse». Å være til stede i øyeblikket, eller «be here now» er en metode for en påminnelse. Det er igjen og igjen å bringe sinnet tilbake til her og nå, og fokusere på å være, og ikke konstant å fortape seg i sinnets labyrinter. Barn har denne evnen i langt større grad enn voksne. Og det er kanskje hva Jesus hadde i tankene når han sa at «du må være som et barn for å komme til himmelen.») Mer om det på www.yogasenteret.no. 

«Last but not least» kommer resterende fem steg i Ashtanga yoga. Disse er Asana - fysiske stillinger, Pranayama -pusteøvelser hvor man lærer å kontrollere den vitale energien, Pratyahara - trekke sansene tilbake, lære iakttagende observasjon, Dharana -konsentrasjon og fokus, Dhyana – meditasjon og Samadhi – bliss hvor kropp og sjel blir ett med alt rundt oss. 

2 Comments

    Author

    Del gjerne dine tanker og opplevelser rundt yoga!

    Archives

    June 2013
    April 2012
    November 2011
    September 2011
    August 2011
    May 2011

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.