YogaCircle
  • HOME
  • OM MARINA HAUGEN
  • YOGALÆRERKURS 200 TIMER
  • REFERANSER
  • AKTUELT
  • ARTIKLER
  • OM ASHTANGA YOGA
  • OM AYURVEDA
  • OM MINDFULNESS
  • KONTAKT INFO/PRIS
  • TIMEPLAN
  • YOGAKURS
  • BØKER OG LINK
  • REDDBARNA SAMARBEID
  • BILDEGALLERI
Picture

June 21st, 2013

6/21/2013

0 Comments

 
Picture
UT PÅ TUR MED ASHTANGA YOGA OG AYURVEDA GJENNOM
RELIGIONER

«Jeg tror ulike religioner er ulike dører til samme huset» (Steve Jobs)

Kapittel I. India og hinduisme 
Det er kaldt og snøhvitt i Norge. Når jeg stiller opp til min daglige yogapraksis kl.05:30 er det i ullundertøy. Men ikke lenge for jeg reiser til Kerala Backwaters i India og hinduismen for å fortsette med min yogalærer utdannelse. Jeg ankommer Kochin tidlig på morgenen og blir hentet med en trebåt som glir sakte gjennom et kanalsystem omtalt ofte som Østens Venezia. I første solstråler ser jeg parkerte husbåter som er bygget om fra tradisjonelle fraktebåter for ris for å frakte turister. Folk gjør sitt morgentoalett, bader og fisker i soloppgang.
Elvelandet Kerala er et område med innlandssjøer, laguner og elver som
strekker seg 900 kilometer fra Kollam i sør og forbi tvillingbyene Ernakulam og Kochi i nord. 

Når jeg ankommer Soma Kerala Palace hvor jeg skal være i 2 uker føler jeg meg som Vasco da Gama. Da han fant sjøveien til India i 1498 var det i Kerala han først gikk i land. Kerala er også en Ayurvedisk mekka. Ayurveda er det eldste naturmedisinske systemet med røtter tilbake til den gamle indiske vediske kulturen. Ayurveda er beslektet med yoga. Mens yoga tar hånd om sjelen og åndelig utvikling, tar ayurveda vare på kroppens sunnhet. Jeg får en ayurvedisk velkomstdrink og en krans med eksotiske blomster. Klokken er 06:30 am og det er tid for meditasjon og Mysore praksis (alle asanaer av første serien på egen hånd). Da er det rett på yogamatte. Om jeg har jetlag?
Nei, jeg er glad å være igjen en del av yogafamilien (sangha). 
Vi har daglig Mysore praksis med meditasjon, justeringsteknikker og
modifikasjoner av alle asanaer, anatomi, yoga sutraer og ayurveda. 

Maten på stedet er deilig! Til hvert måltid blir det servert en lunken
utrensende ayurvedisk drikke.  Litt uvant å tygge hver matbit minst 30
ganger men til gjengjeld nyter du maten enda mer og fordøyelsen er upåklagelig! Jeg lærer fort å sette pris på en kopp masala te tilsatt melk. Her spiser jeg med respekt til min dosha: pitta-vata dvs. overdriver ikke med for varmt og krydret mat og sitter helst i skyggen. Etter mye yoga er det godt med en Ayurveda olje massasje hvor vi blir dekket i olje fra topp til tå (ja, håret også). En time med olje på ikledd en grønn SPA drakt (grønt er bra for Anahatha (hjerte) chakra) og jeg kjenner at min revitaliserte hud får sunnere farge og kropp og sjel svever! 

Mer blir det når hele yogagruppen får roser på Valentinsdagen og hvite med gylne kanter Kerala saree. Vi føler oss så velkommen her! Ansatte på stedet er oppriktig vennlige, enda jeg kjenner til at flere som jobber på hotellet har sine barn i landsbyer langt unna og ser barna bare noen få dager i måneden. Hvordan klarer de å være så hjelpsomme, alltid med et smil? Skyldes det tro på karma siden hinduismen kommer til uttrykk i form av handling? Indere tror på at mennesket har en udødelig sjel, atman, som blir født et uendelig antall ganger på jorda, reinkarnasjon. Forholdene i det enkelte liv er avhengig av ens oppførsel i de tidligere liv. En viktig del av hinduisk praksis er yoga for å oppnå åndelig opplysning og forening med det guddommelige. Målet i tilværelsen er å bryte ut av denne rekken av gjenfødelser ved å oppnå ekstatisk innsikt, moksha – befrielse fra livet som er en illusjon - maja. Og det vi jobber med er å finne en bestemt plass i verden, og plikter knyttet til dette, dharma. 

Dharma er din mening med livet, din egen sti. Derfor er det viktig
for meg å komme på yogamatte, meditere, gjøre min daglige praksis med disiplin - tapaz, brenne opp og bli kvitt alle samskaras (tillærte gamle
handlingsmønstre). Rydde opp innvendig, gjøre svadhyaya introspeksjon)
og jobbe med å finne min dharma.

Fridagen tilbringes i Kochin på kryddermarkedet hvor jeg og min yoga venninne Audra blir omtåket av deilige dufter. I den jødiske bydelen får vi et glimt av verdens eldste synagoge utenfor Israel. India er fargerik: selv om den indiske befolkningen består av 80 prosent hinduer, finnes det en muslimsk minoritet på nærmere 140 millioner mennesker. Det gjør India til verdens nest største muslimske land. Mitt møte med India nærmer seg slutten. Vår lærer Priya holder en avskjedsfest for meg og vi spiser med hendene tradisjonell indisk mat servert på banan blader. 

Kapittel II. Veien går videre til Tyrkia og Islam
Islam som statsreligion ble avskaffet i 1928 av grunnleggeren av den tyrkiske republikken – Ataturk og Tyrkia er i dag en sekulær stat. 99 % av den tyrkiske befolkningen er muslimer. Flere ganger om dagen kalles det inn til bønn over høyttalere fra moskeer. Og jeg har respekt for folk som følger bønneritualer når de tar en pause fra hverdagen for å be. Det virker for meg som påminnelsen om å være «her og nå», som «surrender to God» – Ishvarapranidhana.

Vi (min bedre halvdel, våre to jenter på 6 og 10, deres bestemor og jeg)
ankommer Mahmutlar med bagasje, golfbager og selvfølgelig min reisevante manduka yogamatte. Overalt er blått Middelhavet (blått er bra for Vishuddha (stemmechakra), sol (gult er flott for Manipura (magechakra), tyrkiske røde flagg (for deg, Muladhara (rotchakra!), folk som selger jordbær på størrelse med en golfball og deilige knalloransje appelsiner (wake up Swadhisthana chakra!) 
 
Mahmutlar er plassert i det beste området langs den tyrkiske rivieraen med snøkledde fjelltopper i bakgrunnen. Disse fjellene er begynnelsen på den enorme fjellkjeden Taurus med Ararat i den andre enden (ved Georgia).

Jeg blir så sjeleglad av å våkne her! Rulle ut min yogamatte og møte
soloppgang over fjelltoppene med «Vande gurunam…» mens familien sover.  Så blir det en joggetur langs stranden med en skikkelig fotmassasje – småstein og saltvann gjør huden ren og myk! Til frokost ute på balkongen med fjell som panorama blir det ofte Ayurvedisk grønn te full av antioksidanter og varmt fersk sesambrød. Jeg klarer ikke å motstå «turkish delight» - terningformede søtsaker laget av gele, sukker, fruktsaft og nøtter. Jeg spiser de gjerne før middag også. Men er ikke den søte smaken den tyngste i følge Ayurveda? Og spiser du dessert etter måltid, slokker du agni (en indre ild som holder i gang fordøyelsen og forbrenningen) slik at maten blir til ama (giftstoffer)? Ingen dårlig samvittighet altså!

Naturopplevelser kombineres med golf og en tur til Belek. Første kveld blir tilbrakt på SPA på «All inclusive» IC hotell med tyrkisk hamam,
full-body-massasje og ansiktsmasker. Yogamatten rulles ut overalt: i SPA
avdelingen, ved bassengkanten og med meditasjon på stranden. Mens barna og jeg bygger sandslott, lever jeg meg inn i hvert øyeblikk, HER og NÅ. Jeg iakttar lykken når vi skravler og ler sammen. Tiden står stille. Opplevelsen er så intens, fargene er så sterke – alle sansene er så skjerpet!

Hvordan står det til med ayurvediske prinsipper? Med ferske ingredienser og stort utvalg av kjøtt, grønnsaker, frukt og krydder er det tyrkiske kjøkkenet kåret til ett av de 3 beste i verden, sammen med det franske og kinesiske. Her er noen av rettene vi faller pladask for: Lavas som er store luftige brød med sesamfrø spist sammen med fetaost. Haydari som er omtrent som Gresk Tzatziki, hvor agurken er byttet ut med gressløk. Jeg spiser ikke kjøtt,  men resten av familien koser seg med både Döner, ?skender, Adana- og  Köfte (kjøttkaker). Og enda Ayurveda fraråder å spise for mye – bare den mengde mat som det er plass til i to hender er passe - er det ingen enkel sak å motstå fristelser.

Kapittel III. Norge og Kristendommen
Tilbake i Norge, snøen og kristendommen. I vår familie er vi nok veldig lite i kirken. Jeg føler også at det er større aksept for å være søkende eller
spirituell i Norge. Man kan være spirituell selv om man ikke har noen spesiell trosretning eller tilhører noen religiøs gruppe.  Det trives jeg veldig godt med. Og for å holde min dosha i balanse og chakraene i sving, er jeg i gang med rensekur helt i henhold til min pitta-vata prakruti. Det er tidlig vår og tid for 3 dagers havregryn diet kombinert med myyye sitronvann og kilovis med epler. I tillegg tar jeg 4 uker med Biodrain urtetabletter fra Helsekost. Sommeren kan bare begynne!

Det er unikt – jeg har bevisst praktisert yoga i forskjellige religioner:
islam (Tyrkia, Egypt, deler av Thailand), kristendommen (Norge), katolisismen (Jamaica, deler av Europa), hinduismen (India, Bali).  I min yoga sangha (familien) har jeg flere venner fra land med forskjellige religiøse bakgrunn. Jeg får mye inspirasjon og ruller ut min trofaste yogamatte like trygt overalt. For yoga er universell, tidløs og blendes fint med alle religioner.  Er det sant at «…ulike religioner er ulike dører til samme huset» (Steve Jobs)?

0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Del gjerne dine tanker og opplevelser rundt yoga!

    Archives

    June 2013
    April 2012
    November 2011
    September 2011
    August 2011
    May 2011

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • HOME
  • OM MARINA HAUGEN
  • YOGALÆRERKURS 200 TIMER
  • REFERANSER
  • AKTUELT
  • ARTIKLER
  • OM ASHTANGA YOGA
  • OM AYURVEDA
  • OM MINDFULNESS
  • KONTAKT INFO/PRIS
  • TIMEPLAN
  • YOGAKURS
  • BØKER OG LINK
  • REDDBARNA SAMARBEID
  • BILDEGALLERI